Čukljevi na nogama – Operacija, uložak ili bowen terapija?

čukljevi na nogama

Čukalj (hallux valgus) je deformitet kostiju u zglobu palca na nozi.

Glavni simptom je kriv palac na nozi koji je usmeren kao ostalim prstima na stopalu. Ovo uzrokuje pomeranje kosti koja je povezana sa palcem i ispupčenjem zgloba ka spoljašnjoj strani.

Izraženi čukalj ne samo da dovodi do krivljenja palca na nozi, već se palac naslanja na prst pored njega i samim tim krivi sve ostale prste na stopalima.

Bolovi u čukljevima ne samo da predstavljaju estetski već i zdravstveni problem.

Ukoliko se ne leči na vreme, kasnije može da dodje do povećanja bola i otežanosti prilikom hodanja. Zato je bitno da regujete što pre, pogotovo ukoliko osećate velike i intenzivne bolove tokom hodanja ili nakon trčanja.

Uglavnom se javljaju kao posledica genetskog nasledstva, međutim uzrok takođe može da bude neadekvatna i uska obuća.

Visoke potpetice i obuća koja je uska u prednjem delu gde se nalaze prsti svakako je jedan od faktora koji utiče, možda ne na samo nastajanje čukljeva, ali definitivno na povećanje bola.

To je jedan od razloga zašto su čukljevi više rasprostranjeni kod žena, pogotovo kod starijih osoba.

Problem sa čukljevima ne bira godine, pošto je veoma rasprostranjen i kod mladih osoba. Međutim zbog fleksibilnosti zglobova mladi bolje tolerišu i trpe bol od starijih osoba.

Ukoliko imate konstantan bol u čukljevima onda kako vreme odmiče, bol može da postane samo jači, učestaliji i intenzivniji.

Neke studije pokazuju da su simptomi čukljeva čak 10 puta češći kod žena.

Takođe, jedno istraživanje pokazuje da osobe koje češće nose obuću zatvorenog tipa češće imaju problema sa čukljevima u odnosu na osobe koje nose obuću otvorenog tipa.

Nažalost i pored mnogobrojnih studija, joše uvek ne postoje rezultati koji jasno definišu uzrok problema.

Ovo su neki od najčešće mogućih uzroka:

 • Genetika
 • Artritis
 • Neadekvatna i uska obuća
 • Ostali sindromi i stanja kao što je cerebralna paraliza ili Marfanov sindrom

Ukoliko je genetsko nasleđe čukljeva u pitanju, to se može primetiti još u ranoj fazi detinjstva. Kada je i najbolje reagovati sa pomagalima, dok se kost još uvek razvija i raste.

Da bi shvatili kako se ispravlja palac na nozi i leči čukalj, moramo da razumemo srž problema.

Dakle šta se to desilo sa položajem kostiju što je dovelo do deformiteta, i naravno šta je uopšte moguće učiniti kako bi se otklonila nepravilnost.

Kako nastaju čukljevi na nogama

cukljevi na nogama kosti

Genetika

Jedan od najčešćih uzroka je genetika. Ukoliko neko u vašoj porodici ima problem sa čukljevima onda postoji velika verovatnoća da je uzrok vašeg problema upravo taj.

Međutim to ne garantuje da ćete vi sigurno naslediti ovaj problem. Ukoliko je u pitanju genetika simptomi čukljeva se mogu prepoznati u ranom detinjstvu.

Ako je problem nastao tek kasnije u adolescentnom periodu, onda je vrlo verovatno da je u pitanju neadekvatna obuća ili neka druga bolest ili sindrom.

Artritis

Ukoliko bolujete od artritisa, šanse za pojavu čukljeva se drastično povećavaju.

Tipovi artritisa koji uzrokuju čukljeve su:

 • Reumatoidni artritis – autoimuna bolest koja napada i uništava unutrašnjost zgloba
 • Giht – tip artritisa koji često pogađa i uzrokuje deformitet palca na nozi
 • Psorijazni artritis – tip artritisa koji je povezan sa psorijazom (hronično zapaljensko kožno oboljenje)

Obuća

Čukljevi su veoma retka pojava kod ljudi koji uglavnom ne nose obuću. Tu se misli na Afrička plemena i osobe iz istočnih zemalja gde se uglavnom nosi otvorena obuća.

Iako ne predstavlja glavni uzrok, uska obuća definitivno može da pogorša problem sa čukljevima i da dovede do još većeg krivljenja i pojave bola.

Recimo, uska obuća može da stvori iritaciju na spoljašnjem delu čuklja. Visoke potpetice koje su previše uske dovode do povećanog pritiska na čukalj time formirajući iskrivljen položaj čuklja.

Ne samo da uska obuća i visoke potpetice teraju prst da bude u iskrivljenom položaju duže vreme, već jak pritisak koji se prenosi na nerve stvara intenzivan bol.

Stepen deformiteta cukljeva

Isto tako obuća koja nema podršku i koja prouzrokuje nestabilan hod može da bude razlog pojave bola u čukljevima.

A nije ni čudo, jer kod visokih potpetica veći deo telesne dežine se prebacuje sa pete na prednji deo stopala, što uključuje palac i čukljeve.

Nekada može da dođe do toliko velikog bola da se mišić stopala u potpunosti zgrči tokom hodanja.

Kao što smo već spomenuli, postoji još mnogo mogućih uzroka čukljeva. Neki od njih su: slabljenje ligamenata, nizak mišićni tonus, cerebralna paraliza, previše fleksibilni zglobovi, marfanov sindrom ili poremećaji vezivnog tkiva.

Preventiva

Predpostavljam da ste ovde zato što vi ili neko vama blizak ima problem sa čukljevima, tako da informacije vezane za preventivu čukljeva vam možda nisu od tolikog značaja u ovom trenutku.

visoke potpetice

Međutim ukoliko ste osoba ženskog pola i često nosite usku obuću sa visokim potpeticama dobro je biti upoznat sa preventivnim merama kako se i vama ne bi pojavili čukljevi na nogama.

Nažalost ukoliko je čukalj nasleđen genetski, logično, nastatanak čukljeva ne može da se preventivno zaustavi.

Međutim jedan od češćih uzroka je obuća.

Tako da se potrudite da obuća u kojoj provodite najviše vremena bude adekvatne veličine. Dakle, da bude dovoljno dugačka i široka kako bi bilo dovoljno mesta za stopalo.

Trudite se da izbegavate visoke potpetice jer se tako stvara opterećenje na nerve oko palca i čukljeva. Isto tako obuća koja je uska u prednjem delu povećava šanse za nastanak deformiteta.

Privremeno bol može da se smanji na sledeće načine:

 • Održavanje normalne telesne težine – jer čukljevi trpe najveći pritisak tokom hodanja ili trčanja. Pogledajte svoj BMI (Body Mass Index) kako bi utvrdili vašu idealnu telesnu težinu
 • Nošenje raznih vrsta uložaka za ispravljanje palca
 • Nosite uloške za obuću koji podupiru tabane i dovode stopalo u pravilan položaj
 • Masaža bolnog dela stopala
 • Lagana obuća koja ne opterećuje stopalo, čukljeve i prste ni sa jedne strane
 • Izbegavanje trčanja na tvrdim površinama kao što je beton ili traka za trčanje

Osobe koje imaju fleksibilnije zblogobe mogu više da tolerišu bol u čukljevima, međutim kod osoba koje imaju artritis ili ukočene zglobove bol se javlja češće sa mnogo jačim intenzitetom.

Ukoliko osećate previše jak bol, odmah se posavetujte sa lekarom i uzmite lekove protiv bolova.

Takođe, ukoliko je pored bola i palac je otečen, možete nekoliko puta na dan da naslonite kesu sa ledom na bolno mesto. Ovo će pomoći da se otok i bol smanji.

Komplikacije

Ukoliko se čukljevi ne leče na vreme može da dodje do dodatnih komplikacija i pojave intenzivnijeg bola.

Na primer, možda dodje do pojave osteoartritisa u nožnom palcu, što dalje može da dovede do krivljenja ostalih prstiju.

Pored pojačanog bola sve ostale kompilacije su uglavnom vezane za period nakon operacije.

Lečenje čukljeva sa ulošcima

Prvo što svima pada na pamet je najbezbolnija metoda. Lečenje uz pomoć uložaka i silikona.

ulosci za cukljeve

Princip delovanja je jednostavan. Uz pomoć silikonskog umetka između palca i prsta do palca ili pomoću plastične ili gumene sprave palac se ispravlja u pravilan položaj.

Ulošci i ostala pomagala mogu da budu samo kratkotrajna pomoć ukoliko se javi jak bol. Međutim ovi preparati ne mogu da estetski promene položaj palca ukoliko je čukalj već formiran.

Međutim da li išta od ovih “pomagala” zaista funkcioniše?

Ili je to samo još jedan u nizu proizvoda za uzimanje para na veoma rasprostanjenom problemu?

Ukoliko se deformitet javi u ranoj fazi detinjstva onda je moguće lečiti intentzivnim korišćenjem uložaka. Svaki dan, kako bi kost i mišići formirali pravilan oblik tokom rasta i razvoja.

Ulozak gumeni koji odvaja palac od ostalih prstiju na stopalima

Kod ove metode treba biti izuzetno istrajan. Ali nažalost, procenat uspešnosti lečenja čukljeva pomoću ovih pomagala je veoma mali.

Trenutno na tržištu postoji mnoštvo različitih uložaka. Od onih silikonskih koji mogu da se nose po ceo dan, pa sve do malo većih plastičnih naprava koje se koriste dok niste u pokretu.

Lično, imam problem sa čukljevima ceo život. Pokušala sam sve od silikonskih umetaka pa sve do različitih guma i masaža, ali na žalost ništa nije pomoglo da se palac vrati u pravilan položaj.

Ovi preparati su mi pomogli, kao i mnogim drugima, da ublaže trenutan bol i smanje opterećenje na čukljevima.

Iako su reklame ovih uložaka propraćene sa porukama nade i pompeznim naslovima, nažalost čim skinete umetak delovanje odmah prestaje.

Isto kao sa naočraima za vid, čim ih skinete odmah se pomuti vid.

Protetika

Ulošci koji su namenjeni za formiranje pravilnog držanja nogu mogu da pomognu oko smanjenja opterećenja na čukljevima. Međutim ne postoje čvrsti dokazi koji povezuju ovu metodu sa permanentnim otklanjanjem bolova.

Protetika za pravilno drzanje noge

Veoma je bitno da protetika bude prilagođena tačno za vaša stopala, zato se posavetujte sa pedijatrom oko izbora uloška.

Uloške možete kupiti već gotove ili možete tražiti da se naprave po meri vašeg stopala u zavisnosti od problema koji imate.

Uz uloške za stopala možete nositi silikon za čukljeve koji razdvajaju palac do njega.

Uloške i pomagala za čukljeve možete kupiti u apotekama ili specijalizovanim ortopedskim prodavnicama.

Međutim, kao što je već rečeno, ovo su sve kratkoročna rešenja problema namenjena za privremeno otklanjanje bolova.

Da li je bowen terapija gubljenje vremena?

Sada smo već jasno definisali uzrok problema, i verujem da ste već dovoljno upoznati sa problematikom.

bowen terapija

Neki internet portali koji promovišu alternativnu medicinu i alternativne metode lečenja predlažu da se čukljevi leče bowen terapijom.

Bowen terapija predstavlja jednu vrstu relaksacione masaže gde se ubrzava rehabilitacija pacijenata i navodno “popravlja kompletno unutrašnje stanje organizma”.

Naravno, kao ni sa pomagalima, NIJEDNA vrsta masaže ne može da dovede do trajnog ispravljanja deformiteta čukljeva!

Masaža može da pomogne prilikom trenutnog otklanjanja bola i relaksacije stopala međutim ne može da utiče na ispravljanje već formirane pozicije palca na nozi, pogotovo ukoliko se radi o genetski nasleđenom deformitetu.

Da odgovorim na pitanje, ukoliko želite da se permanentno rešite problema sa čukljevima onda je Bowen terapija gubljenje vremena.

Operacija – Da li je zaista neophodna?

Čukljevi su permanentan problem, jedini način da se otkloni je putem operacije!

Nakon što smo detaljno analizirali sve opcije, nažalost jedini efikasan način za trajno otklanjanje čukljeva ostavljamo za kraj, a to je operacija.

slika kostiju i cuklja u u upali

Ukoliko nemate apsolutno nikakav bol u čukljevima onda nema ni potrebe za operacijom. Osima ako je zbog estetskih razloga, međutim takvih operacija je relativno malo.

Neki doktori preporučuju da se čukljevi operišu ukoliko osećate konstantan bol tokom 6-12 meseci. Naravno ovo zavisi od intenziteta bola i u svakom slučaju neophodno je da se posavetujete sa stručnim licem.

Ukoliko bol otežava svakodnevne aktivnosti, onda naravno treba se pod hitno javiti lekaru.

Međutim, imajte na umu da iako trenutno ne osećate bolove, kako vreme bude prolazilo šanse za nastanak bolova u čukljevima se znatno povećavaju.

Operacija je takođe preporučljiva zato što čukljevi mogu da dovedu do nastanka drugih problema vezanih za stopala kao što je burzitis ili krivljenje palca ka dole.

Cilj operacije je da se palac vrati u pravilan položaj tako što će se kosti, tetive, ligamenti i nervi vraćaju u prvobitno stanje.

Iako je operacije uglavnom uspešna gde se u 85% slučajeva uspešno otklone svi simptomi, kod nekih osoba može da dođe do pojave artritisa u nožnom palcu.

U samo oko 10% slučajeva komplikacije se javljaju nakon operacije, i naravno zavise od vrste operacije koja je radjena.

Može da dođe do sledećih komplikacija:

 • Poremećaja vezivnog tkiva
 • Problemi oko zarastanja kostiju – nemogućnost i pogrešno zarastanje
 • Bol u donjem delu stopala
 • Oštećenje nerva u stopalu
 • Otok i bol koji ne prestaje duže vreme
 • Potreba za dodatnim operacijama

Operacija čukljeva je kratka i uglavnom nema potrebe za noćenje u bolnici.

Zahvat se radi pod lokalnom ili potpunom anestezijom.

Donošenje odluke za odlazak na operaciju

vrste ostecenja cukljeva

Pre operacije je neophodno dobro da razmislite oko sledećih pitanja:

 • Ukoliko je u pitanju dete, postoji rizik da nakon operacije dođe do vraćanja deformacije
 • Vaše zdravstveno stanje – infekcije i otežano zarastanje rana su česte pojave kod osoba koje imaju dijabetes. Takođe ukoliko je uzrok bola u čukljevima reumatoidni artritis onda može da dođe do dodatnih problema i bolova
 • Vaše dnevne aktivnost – ukoliko ste svaki dan na nogama imajte na umu da posle operacije ćete morati nekoliko nedelja da ležite i da se otežano krećete. Ovo može da bude problem ukoliko vaš posao zahteva svakodnevo kretanje i aktivnost.
 • Vaša očekivanja od operacije – u proseku oko 85% operacija se uspešno završi ali ne postoje apsolutno nikakve garancije da će se palac u potpunosti ispraviti i da će svi bolovi nestati. Rezultat operacije zavisi od osobe koja vas operiše, vrste operacije i sposobnosti vašeg tela da se oporavi odnosno način na koji će rana da zaraste.
 • Ozbiljnost problema – uglavno se operacije na čukljevima preporučuju samo kada su bolovi zaista jaki i ako predstavlja veliki problem pri svakodnevnim aktivnostima.

Vrste operacija

Postoji čak preko 150 vrsta operacija čukljeva!

Vrsta operacije koja će biti korišćena zavisi od stanja deformiteta vaših čukljeva.

Ono što može da bude korišćeno tokom operacije su igle, vijci ili žice kako bi se kost pričvrstila na željenom mestu.

Opet, u zavisnosti od deformiteta znaće se da li će ovi metali biti privremeno ili trajno postavljeni.

Ovo su neke od najčešćih vrsta operacija.

Artrodeza

Ova vrste operacije se uglavnom izvodi kod ljudi koji imaju veći stepen deformiteta palca i zgloba palca.

Operacija podrazumeva spajanje dve kosti u palcu stopala.

Nakon ove operacije pokretljivost palca će biti znatno umanjena i neće se moći nositi obuća sa visokim potpeticama.

Minimalno invazivna operacija čukljeva

Ova operacija se vrši pod lokalnom ili potpunom anestezijom, pomoću endoskopa ili rendgenskih zraka za navođenje.

Nekoliko rezova su neophodni oko palca kako bi se instrumenti za sečenje kostiju ubacili. Ti instrumenti se koriste za uklanjanje čuklja i ostalih kostiju koji stvaraju deformitet.

Kako bi kosti ostale na mestu nakon hirurgije koriste se vijci, žice ili ploče.

Nakon operacije najverovatnije će biti neophodan zavoj ili gips kako bi noga i kosti bile u pravilnom položaju tokom perioda oporavka.

Postoji mogućnost da dobijete specijalnu hiruršku obuću koja omogućava hod samo uz pomoć peta.

S obzirom da je ova vrsta hirurgije još uvek nova, ne postoje pouzdani dokazi o efikasnosti i sigurnosti izvođenja. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Detalje izvođenja ove operacije možete pročitati ovde. (na Engleskom jeziku je tekst)

Artroplastika

Artoplastika je vrsta hirurškog zahvata gde se oblikuje zglob.

Ova operacije se uglavnom izvodi kod najproblematičnijih slučajeva, uglavnom kod starijih osoba.

Podrazumeva potpunu zamenu zgloba palca i čuklja. Nov zglob se potom kači pomoću žica kako bi pravilno zarastao. Žice se vade nakon nekoliko nedelja.

Osteotomija

Osteotomija je najčešći tip operacije čukljeva.

Iako postoji mnogo vrsta osteotomije, uglavnom sve uključuju odstranjivanje deo kosti u nožnom palcu.

Tokom operacije odstranjuje se čukalj i nameštaju se kosti palca. Takođe se pomera zglob palca što može da uključi i rezanje drugih kostiju na stopalima.

Za više informacija OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom. Oni će znati mnogo detaljnije da vam objasne procedure i način izvođenja operacije!

Komplikacije nakon operacije

Nakon operacije, stopala će biti natečena barem 3 nedelje ili duže.

Tokom oporavka noga će često morati da bude u podignutom položaju kako bi se smanjio otok.

Štake će biti neophodne za kretanje prvih nekoliko nedelja.

Postoji velika verovatnoća da nećete moći da nosite normalne patike čak 6 meseci nakon operacije. Međutim to zavisi od slučaja do slučaja.

Kako bi rana zarasla u pravilnom položaju ne smete nositi obuću koja je dovela ili utiče na stvaranje deformiteta.

Nije izlečeno

Ukoliko se pridržavate pravila i uputa lekara šanse su male da dođe do ponovnog deformiteta.

Međutim ukoliko ne tretirate problem i nakon operacije može doći do mnogo većih problema i bolova u stopalu, kao što je naprimer javljanje artritisa nožnog palca. Što može da dovede do krivljenja drugog prsta.

Komlikacije tokom i nakon operacije

U proseku oko 10% slučajeva ima komplikacije nakon operacije.

Neke od mogućih su:

 • infekcija
 • tromboza dubokih vena
 • ukočenost zglobova prstiju na stopalima
 • nemogućnost zarastanja operisane kosti
 • kost zarasta na pogrešnom mestu
 • bol u tabanima
 • nervna oštećenja u stopalima
 • otok i bol na duži period
 • potreba za dodatnim operacijama stopala
 • vraćanje na prethodno stanje deformiteta
 • Kompleksni regionalni bolni sindrom – stanje koje izaziva jak i dug bol u ekstremitetima

Obavezno se konsultujte sa lekarom ili pedijatrom oko detalja i mogućih posledica operacije, ili ukoliko imate neki od navedenih problema.

Oni će vam prepisati dalje upute kako da lečite.

Kakva su vaša iskustva sa čukljevima?

Da li ste se podlegli operaciji ili je možda nešto od navedenih sprava uspelo da pomogne i otkloni bolove?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top