Dijeta sa Medom – goji ili mršavi?

dijeta sa medomPre nego što počnem, želim da napomenem da konzumiranje meda, cimeta i limuna je odlično i mimo ove ili bilo koje druge dijete (med u umerenim količinama zbog kalorija). Dijetu sa medom ili Hibernacionu dijetu je stvorio Mike McInnes, farmaceut iz Škotske i njegov sin Stuart. Ideju je dobio dok je pomagao atletičarima oko pravilne ishrane. Otkrio je da konzumiranje hrane bogate fruktozom (voćni šećer) kao što je sušeno voće ili med pomaže u skidanju kilograma i povećanju snage.

Dobrobiti meda

Uvek su nam stariji ljudi govorili da jedemo med što češće ali retko kada su zaista znali zašto je med dobar. Pozitivni nutricionistički efekti meda beleže se još iz vremena starih Grka i Egipćana. Bogat antioksidantima sa antiseptičkim i antibakterijskim dejstvima, po mnogima predstavlja savršenu namirnicu za početak dana.

Med se i dan danas koristi u svrhe alternativne medicine. Sadrži glukozu i fruktozu, kao i minerale: magnezijum, kalcijum, kalijum, sumpor, gvoždje, fosfat, natrijum hlorid. U zavisnosti od vrste i kvaliteta meda sadrži i B1, B2, C, B6, B5 i B3 vitamine.

Med sadrži invertni šećer koji ima svojstvo davanja instant energije pri unošenju. Takodje u nekim slučajevima med pomaže pri lečenju alergija.  Ali kako se med pokazao kao dijeta?

Da li je dijeta s medom java ili san?

Ideja ove dijete zasniva se na tome da telo troši najviše kalorija tokom prvih 4 sata spavanja i da mogu svi da je primenjuju (osim onih koji imaju alergiju na med). Po navodima autora neophodno je da pre spavanja uzmete 1-2 kašike meda. Zašto?

Jer na taj način ćemo održati izbalansiran nivo šećera u krvi i naterati telo da u prvih 4 sata spavanja koristi energiju iz masnih naslaga. Pored konzumiranja meda pre spavanja, autor preporučuje 2-3 intenzivna ali kratka (15 minuta) treninga nedeljno. Postoje mnoge kritike na ovu dijetu jer med sadrži mnogo kalorija, jedna supena kašika meda (21 gram) sadrži 64 kalorije.

Ukoliko Vam se svidja ova dijeta, pronašla sam popularan plan ishrane za dijetu sa medom

Plan med dijete (3 dana)

Pored meda, biće Vam neophodne još neke „zdrave“ namirnice.
Trajanje: 12-16 dana
Mogući gubitak kilograma: 2-5 kg

DORUČAK:
150 grama nemasnog sira + 1 supena kašika meda + čaj sa limunom

UŽINA:
oko 120 grama lajt jogurta + čaša sveže iscedjenog soka od voća (npr. narandže)

RUČAK:
200 grama kuvanog karfiola + 200 grama jagoda + 1 čaša toplog čaja + jedna supena kašika meda

UŽINA:
1 narandža

VEČERA:
1 šolja mleka + 1 supena kašika meda
Izmedju obroka preporučljivo je da se pije voda, čaj (bez dodavanja rafinisanog šećera) ili sok od sveže iscedjenog voća.
Takodje postoje i druge varijacije ove dijete.


Pojačajte ukus, dodajte limun

Predlog slatkiša - kriške limuna potopljene u med
Predlog slatkiša – kriške limuna potopljene u med

Ova kombinacija će možda malo podsećati na kinesku kuhinju mešavine slatko-kiselog. Ali svakako bolji i zdraviji slatkiš u odnosu na kalorijske bombe slatkiša sa rafinisanim šećerom. U gore navedenu dijetu po izboru i volji možete dodati limun.

Limun je voćka izuzetno bogata vitaminom C (limun nemojte cediti u vruć čaj jer će izgubiti vitamine!). Uvrstite sok od limuna (bez šećera), iscedite limun u čaj, dodajte limun u salate, ukoliko Vam nije previše kiselo pojedite ceo limun kao užinu, samo pozitivno može doneti.

Cimet i med dijeta

Podeljena su mišljenja po pitanju ukusa cimeta. Neko ga obožava a neko prezire. Cimet ima mnošto pozitivnih dejstava na kožu, imuni sistem, prehlade. U jednoj japanskoj studiji otkriveno je da kombinacija meda i cimeta blagotvorno deluje i otklanja gasove i nadutos stomaka. Cimet možete dodati u gore navedenu dijetu ili pokušajte sa ovom:

Dijeta sa medom i cimetom se primenjuje na prazan stomak ujutro, pola sata pre doručka i pre spavanja. Dakle 3 puta dnevno. Sipajte 1 kašiku meda u mlaku vodu i dodajte cimet. Po navodima autora redovnom konzumacijom primetićete blagi gubitak težine, jer mešavina ove dve namirnice ne dozvoljava nakupljanje masnih naslaga. Pored mogućnosti da smršate, ojačaćete imunitet i sprečiti napade bakterija i raznih virusa.

Negativne strane dijete sa medom

– slična je ostalim dijetama, kratkog je daha i ne obezbeđuje trajne rezultate
med je kaloričan
– Neki smatraju da za uspeh ove dijete je zaslužno vežbanje koje primenjujete 3 puta nedeljno a ne sama konzumacija meda
– Nije za dijabetiračre
– Hibernaciona dijeta (dijeta sa medom) jeste popularna ali za sada još ne postoje naučni dokazi o njenoj efikasnosti

Nemojte se patiti sa ovakvim vrstama dijete odnosno gladovanja. Rešenje za vitku liniju ne leži u primenjivanju različitih oblika dijeta, već da iz korena promenite režim ishrane. Kliknite ovde da saznate Vaš personalizovan način ishrane. 

Kakva su tvoja iskustva sa ovom dijetom? Priključi se komentarima dole…

Vanesa Petrov
Stručnjak za ishranu i fitnes s višegodišnjim iskustvom i preko 200 klijenata. Kao sertifikovani nutricionista i fitnes trener, posvećena je pomaganju ljudima da postignu svoje ciljeve u pogledu zdravlja i kondicije.

Komentari

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *