Macina Trava Čaj, Sporedni Efekti i Lekovita Svojstva

macina trava

Macina trava (latinski naziv Marrubium Vulgare) je višegodišnja, aromatična biljka iz porodice nane sa poreklom iz različitih delova Afrike, Evrope i Azije. Drugi naziv za ovu biljku je valerijana, očajnica i tetljan.

Univerzitet za Zdravstveni Sistem u Mičigenu je objavio da se macina trava koristila kao biljni lek još od vremena starih Rimljana, gde je bila korišćena za lečenje kašlja i drugih problema respiratornog sistema.

Ova biljka se takođe koristila kao glavni sastojak za slatkiše koji su bili namenjeni za smanjenje upale grla, povećanje apetita, prehlade, nadutosti i smanjenje gasova u crevima.

Ekstrakt macine trave se koristio za lečenje crevnih parazita i kao prirodni diuretik.

Danas se često koristi kao aroma i dodatak u likerima, bombonama i kapima protiv kašlja.

Valerijana može da naraste od 25 cm do 45 cm, ima male bele cvetove i sadrži mnoge hranjive nutrijente koje pozitivno utiču na zdravlje. Vitamin B kompleks, Gvoždje, Kalijum i Vitamini A, C i E samo su neki od primera.

Uglavnom se prodaje u vidu tečnog ekstrakta koji je napravljen od listova i cvetova ove biljke, međutim može da se pronađe i u sirovom obliku.

Iako ima bogatu istoriju upotrebe, macina trava je izgubila na popularnosti tokom vremena i pored toga što ima mnogo zdravstvenih benefita. Stari Egipćani su posvetili ovu biljku Bogu jutarnjeg sunca zvanom Horus.

Neka istraživanja koja su rađena na životinjama pokazuju da ova biljka ima hipoglikemički efekat te da može uticati na lečenje žuči. Mada istraživanja na ovu temu nisu dovoljno temeljna i statistički sigurna.

Macina trava ima gorak ukus a veoma podseća na ukus mentola, a razlog je sastojak marubin koji je snažan pri ublažavanju bolova i stimulans nervnog sistema.

Gde kupiti?

Ekstrakt i čaj macine trave možete kupiti u nekim bolje snabdevenim apotekama. Ukoliko se radi o već zapakovanom čaju onda obavezno pročitajte etiketu kako bi znali tačan sadržaj čaja.

Sveže listove ove biljke možete da uberete ili kupite kod travara na pijaci.

Čaj od macine trave – priprema i kako piti

Čaj od macine trave

Ova biljka ima jak ukus koji podseća na mentol. Čaj može da se pravi od suvih ili osušenih listova, a na kraju može da se zasladi sa veštačkim zaslađivačem ili medom.

Temperatura vode: 100 stepeni
Količina: 1 supena kašika lišća za svaku šolju od 250 ml
Vreme: 5 minuta

 1. Prokuvajte vodu za čaj
 2. Stavite jednu supenu kašiku listova u šolju (250 ml)
 3. Sipajte ključalu vodu u šolju sa listovima i pustite da odstoji 5 minuta – što duže stoji to će čaj biti jači
 4. Ocedite čaj kako bi uklonili lišće
 5. Po sopstvenom ukusu zasladite čaj sa medom, malo limuna, veštačkim ili prirodnim zaslađivačem, s obzirom da je ukus čaja gorak.
 6. Ostavite da se malo ohladi i pijte dok je čaj mlak.

Upotreba:

 • Protiv kašlja i za iskašljavanje, pijte pola šolje čaja na svakih nekoliko sati
 • Za bolje varenje popijte šolju čaja 30 minuta pre svakog obroka

SAVET: Ukoliko imate sveže listove macine trave onda ili ih iskoristite ili ih osušite odmah. Osušene listove čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Sporedni efekti macine trave

sporedni efekti macine trave

Pre nego što krenete sa intenzivnom konzumacijom ovog čaja obavezno obratite pažnju na sledeće sporedne efekte:

 • U malom broju slučajeva može da dođe do halucinacija, sušenja usta, aritmije i dilatacije.
 • FDA je odbio macinu travu kao lek protiv kašlja! Iako u Evropi još uvek može da se kupi u vidu ekstrakta i sirupa, OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom pre uzimanja veće doze. Za sada ne postoje čvrsi dokazi o stvarnoj efikasnosti ove biljke na sve navedene bolesti i simptome!
 • U trudnoći i za vreme dojenja macin čaj treba IZBEGAVATI. Razlog je manjak čvrstih dokaza o uticaju macine trave na organizam tokom drugog stanja i dojenja.
 • U manjoj količini, u zavisnosti od telesne težine deteta, ova biljka može da bude korisna za malu decu. Međutim obavezno se posavetujte sa doktorom pre uzimanja čaja ili ekstrakta.
 • Ne preporučuje se za osobe starije od 65 godina.
 • Osobe sa aritmijom i srčanim bolestima treba da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe ove biljke

Benefiti i dejstvo

Za većinu navedenih lekovitih svojstava nema čvrstih naučnih dokaza. Ali s obzirom da se macin čaj koristi već hiljadama godina, navodimo za šta je sve korišćen:

 • Ekstrakt macine trave može značajno da smanji nivo glukoze u krvi prilikom lečenja dijabetesa i hipoglikemije.
 • Navodno macin čaj može pozitivno da utiče i pomogne u otklanjanju prehlada.
 • Hiljadama godina se koristi kao lek za upalu grla
 • Suzbija kašalj i podstiče produktivno iskašljavanje. Takođe pozitivno utiče i na druge respiratorne probleme. Međutim pre uzimanja macine trave ukoliko imate značajne probleme respiratornog sistema kao što je astma, obavezno se posavetujte sa lekarom
 • Ublažava glavobolju izazvanu sinusnim infekcijama
 • Koristi se za ublažavanje bolova, a jedinjenje marubium stimuliše centralni nervni sistem. U nekim laboratorijskim testovima ekstrakt macine trave se pokazao kao jači lek za ublažavanje bolova nego neki veoma poznati lekovi.
 • Povećava apetit
 • Pozitivno utiče na varenje
 • Može se koristiti kao blagi laksativ kako bi pomogao prilikom pražnjenja creva.
 • Neka istraživanja navode da macina trava zaustavlja velike oscilacije šećera u krvi nakon unosa hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.
 • Koristi se kao sedativ i pomaže prilikom osećaja mučnine i povraćanja
 • Ublažava grčeve tokom menstruacije i opušta mišiče
 • Pomaže prilikom regulisanja menstrualnog ciklusa
 • Može da se koristi kao melem za rane na koži, kao što su sitne ogrebotine i upala kože. Neki navode da im je pomoglo kod lečenja ekcema.
 • Smanjuje krvni pritisak
 • Neki travari preporučuju macinu travu za lečenje i ublažavanje simptoma astme

Opet da naglasimo, OBAVEZNO se konsultujte sa lekarom pre povećane konzumacije ovog čaja, ekstrakta ili sirupa. Ukoliko je nešto prirodno ne znači da je zdravo za svakoga!

Macina trava za plodnost i lečenje steriliteta

trudnica slikana iz profila

Ova biljka se često preporučuje kao alternativni prirodni lek za lečenje steriliteta kod muškaraca i žena.

Otuda se u narodu pojavio naziv očajnica!

Međutim ne postoje čvrsti dokazi i kvalitetna istraživanja koja povezuju uticaj ove biljke na plodnost i lečenje steriliteta.

Macina trava i folna kiselina je jedna od najčešćih kombinacija za lečenje neplodnosti kod žena. Folna kiselina se često preporučuje ženama koje imaju problema sa začećem. WebMD prepoučuje uzimanje folne kiseline kako bi se smanjila šansa za oštećenje mozga deteta.

Još jedna biljka koja je sjajna za reproduktivno zdravlje kod žena je virak. Macina trava i virak mogu da se koriste zajedno za lečenje steriliteta i neplodnosti kod žena.

Macina trava za duvan

macina trava za duvan

Neki ljudi koriste sušeno lišće ove biljke kao duvan. Navodno je dobra za čišćenje grla ali se ne preporučuje ukoliko već imate problema sa kašljanjem. Takođe se ne preporučuje prekomerno korišćenje jer može dovesti do mučnine.

Ono što prvo treba da znate je da se sušena macina trava nikada ne koristi sama, neophodno je mešati sa drugim duvanom.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, nemojte pušiti i koristiti ovu biljku za duvan: 

 • Nemojte pušiti ukoliko kašljete krv
 • Nemojte pušiti ukoliko osećate jak bol u grlu kada udahnete duboko
 • Nemojte pušiti ukoliko već kašljete jako i često

Eterično ulje

Nedavno je rađeno nekoliko istraživanja na temu efikasnosti macine trave. Na primer, u istraživanju koje je rađeno 2011. godine došlo se do zaključka da macina trava ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Dok je u istraživanju radjenom tokom 2012. godine pronađeno jedno od glavnih aktivnih jedinjenja ove biljke, marubin. Ovo jedinjenje ima anti aterogena, anti-inflamatorna i antidijabetička svojstva. (1 , 2)

Uzgoj macine trave

uzgoj macine trave

Iako se ova biljka uglavnom gaji u bašti, može da se pronađe na raznim mestima. Ono što je bitno znati prilikom uzgoja macine trave je da se ne treba sadi svake godine, upravo zato što je višegodišnja biljka. Međutim ukoliko veoma je invezivna tako da treba paziti da vam ne zauzme deo bašte koji niste namenili za rast macine trave.

Treba da se sadi na dobro isušenom zemljištu sa mnogo sunčevih zraka. Kada nikne, macina trava zahteva veoma malo vode, tako da zalivanje može da se vrši prirodnim putem kroz kišu. Naravno neće škoditi ukoliko s vremena na vreme zalijete biljku.

Macina trava privlači pčele, tako da vodite računa na kojem mestu u bašti ćete je zasaditi.

Berba se vrši po potrebi tokom sezone rasta ove biljke. Ubrano lišće i cvetove možete odmah iskoristiti ili ih osušiti i sačuvati za zimu. Osušeno lišće obavezno čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

Kakva su vaša iskustva sa macinom travom? Da li vam je čaj pomogao prilikom ublažavanja prehlade i kašlja?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top