Čokoladna Dijeta – da li je stvarno moguće smrsati?

cokoladna-dijetaDijeta koja vam dozvoljava da jedete jednu od najpoželjnijih poslastica za doručak, ručak i večeru. Tokom čitavog dana možete uživati u čokoladi a da pri tome i mršavite? Postavlja se pitanje da li je to stvarno moguće?  Kada pomislimo na čokoladu uglavnom je povezujemo sa povećanjem kilaže, gojaznošću i često osećajem krivice :) Sa čokoladnom dijetom možete očekivati da smršate do 3kg, što je je ekvivalentno jednom konfekcijskom broju.

Čokoladna dijeta se ne odnosi samo na unošenje čokolade tokom čitavog dana, već konzumiranje slatkih grehova kao što su testenine čokolade i kokice u kombinaciji sa salatama i šejkovima.

Tvorac čokoladne dijete je Lenny Neiman. Ona tvrdi da ova dijeta podstiče ubrzanje metabolizma.

Na nedavnoj studiji Univerziteta Kalifornija  utvrdjeno je da ljudi koji redovno konzumiraju čokoladu imaju manje masnih naslaga, jer navdno iako čokolada sadrži veći broj kalorija ona tera vaš metabolizam da brže radi.

Istraživači i naučnici već godinama navode pozitivne efekte konzumiranja čokolade, kao što su: smanjenje krvnog pritiska, glatka koža, prevencija dijabetesa tipa 2, i snižavanje holesterola.

Takodje nedavna studija Univerziteta Cambridge je pokazala da osobe koje redovno konzumiraju čokoladu imaju 2% manje šanse od srčanog udara i 37% manje šanse od srčanih oboljenja u odnosu na ljude koji stalno izbegavaju čokoladu.

Cokolada
Cokolada sadrži veliku koncentraciju flavonoida snažnog antioksidanta

Flavonoidi su zaslužni za navedene pozitivne efekte čokolade. Flavonoidi, koji se takodje nalaze u čaju i vinu, se ponašaju kao antioksidanti koji pomažu u eliminaciji slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.

Crna čokolada sa 40% kakao mase sadrži 5 puta veću koncentraciju flavonoida nego bela čokolada i 2 puta više nego mlečna čokolada. Dakle maksimalne zdravstvene benificije se ostvaruju ukoliko konzumirate crnu čokoladu. Uglavnom najzdravije, odnosno sa najvećom koncentracijom flavonoida, su one sa 70% kakao mase i više. Sa 80% su previše gorke.

Gore navedene pozitivne činjenice o čokoladi su dovele do stvaranja čokoladne dijete. Medjutim čokoladna dijeta uopšte nije idealno izbalansirana sa nutricionističkog aspekta!

Pre nego što počnete sa ovom dijetom koja nije idealno izbalansirana uradite test za idealno mršavljenje ovde.

Pravila dijete:

1) Umesto sokova pijte toplu čokoladu ili kapućino. Dnevno 300ml mleka. Bez šećera (možete staviti veštački zasladjivač).

2) Upotpunite obroke sa salatom od povrća i prelivom sa što manje masnoća

3) Pijte 6-8 čaša vode dnevno kako bi bili hidrirani

Čokoladna Dijeta:

Zbog gore navedene činjenice da ova dijeta ne sadrži sve neophodne nutrijente ne sme se držati duže od nekoliko dana.

Zabranjene namirnice – Šta treba izbegavati tokom dijete?

Alkohol, so i šećer, masno voće npr. Avokado i masline, voće sa puno kalorija kao što su smokve, brza hrana, čips, keks,  orašaste proizvode, gazirane sokove, prženu hranu i masne proizvode, crveno meso.

Izmedju obroka je dozvoljena poslastica od nekoliko kockica crne čokolade, ali sa velikim udelom kakao mase preko 70%.

Doručak: voće po izboru, ali da nije visokokalorično (suvo groždje i smokve) ili masno (masline, avokado, kokos). i Kokice.

Ručak: Špagete koje ne sadrže zabranjene namirnice, salata od povrća i može po izboru sa testeninom.

Medjuobrok: Kokice, povrće, voćni šejk koji možete napraviti u blenderu. (po izboru samo da ne sadrži zabranjene namirnice)

Večera: testenina sa prelivom od paradajza i/ili belog luka, povrće kuvano na pari, salata sa povrćem svežim.

Zaključak

Ova dijeta definitivno nije preporučljiva jer je kratkog daha i ne sadrži neophodne nutrijente za normalno funkcionisanje organizma. Iako čokolada sadrži određene dobrobiti, ne treba preterivati sa konzumacijom. Kvalitetnu čokoladu svakako možede ponekad pojesti i uvrstiti u trenutni plan ishrane, ali ne kao svakodnevni stil ishrane.

Nemojte se patiti sa ovakvim vrstama dijete odnosno gladovanja. Rešenje za vitku liniju ne leži u primenjivanju različitih oblika dijeta, već da iz korena promenite režim ishrane. Kliknite ovde da saznate kako ZDRAVO da SMRŠATE.

Podelite vaša iskustva sa ovom dijetom dole u komentarima.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top