Dijeta sa lubenicom smršajte ali samo na kratko

lubenica dijetaLeto je idealno godišnje doba da se promeni način ishrane, jer mnoštvo voća i povrća je tada dostupno. Priroda nam pruža mogućnost da konzumiramo vitamine i mikronutrijente koji zimi nisu dostupni. Možda jedna od najprimamljivijih dijeta tokom leta je dijeta sa lubenicom. Lubenica je slatka, ukusna i puna tečnosti, i dozvoljeno ju je jesti u neograničenim količinama.

Vitamini u Lubenici

Tačno je da lubenica ne može da zadovolji dnevnu potrebu vitamina. Medjutim lubenica je bogata B, B2, PP i vitaminom C. Pored toga u lubenici postoje i manje količine beta-karotena, pektina, folne kiseline, natrijuma, kalcijuma, fosfora, feruma. Lubenica je bogata kalijumom i magnezijumom. Kalijum reguliše nivo tečnosti u organizmu i normalizuje kardiovaskularne aktivnosti. Magnezijum je bitan za mišiće, pogotovo srčane, i koštano tkivo. Jedna prosečna kriška lubenice sadrži skoro 250 mg magnezijuma, što je jednako dnevnoj potrebi magnezijuma.

Lubenica letnja voćka
Lubenica odlična za detoksikaciju

Dijeta

Veoma je popularna u letnjem periodu međutim to ne znači da je preporučljiva. Ova dijeta je vrlo rigorozna, zato i traje kratko. Pošto je lubenica voćka koja se najviše konzumira tokom ove dijete, ne smete da budete alergični na ovu voćku. Ukoliko posle drugog dana dijete osetite bolove to je indikator da odmah prestanete sa dijetom. Lubenica ima snažno diuretičko dejstvo.

Lubenica i Kalorije

100 grama lubenice sadrži samo 25 kalorija, a čak 80% ugljenih hidrata su lako varljiva fruktoza. 7700 kalorija je jednako jednom kilogramu telesne težine sala. Lubenica takodje sadrži velike količine tečnosti, što je čini idealnom zamenom za slatkiše. Kada pomislite na slatko pojedite lubenicu, na taj način ćete mnogo manje visoko-kalorične hrane i slatkiša konzumirati.

Ovako izgleda dijeta. Traje 5-10 dana, zavisi od verzije

1) Prva verzija dijete – pravilo je da morate da ograničite unos lubenice tokom dana u zavisnosti od vaše kilaže. 1 kg lubenice na 10 kg telesne težine. Dakle, ako težite 70 kg znači da dnevno možete pojesti 7 kg lubenice. U ovoj verziji lubenica je jedina namirnica koju je dozvoljeno konzumirati. Dozvoljeno je piti vodu ili zeleni čaj. Nije preporučljivo piti gaziranu (mineralnu) vodu jer podstiče glad. Alkohol je u potpunosti zabranjen.

2) Druga verzija dijete – ova verzija je malo manje rigorozna jer je prilikom svakoga obroka dozvoljena konzumacija 2 parčeta raženog hleba, zato dužina dijete može da se produži do 8-10 dana.

3) Treća verzija dijete  (5-10 dana)
Doručak: 1 šolja ovsene kaše, parče niskomasnog sira
Užina: 1 parče lubenice
Ručak: 170 grama ribe ili piletine, sveža sezonska salata
Večera: 1 kg lubenice na svakih 25 kg telesne težine (75 kg = 3 kg lubenice)

Nakon dijete čest je jo-jo efekat, kilogrami se vrate nakon što su ekspresno bili izgubljeni. Nakon lubenica dijete preporučljivo je da se jedu namirnice sa visokom količinom proteina, niskim udelom masti,  voće i povrće u bilo kojem obliku, žitarice, riba, jaja i ostale slične namirnice. Preporučljivo je da se ne jede 4 sata pre odlaska na spavanje.

Iskustva dijete sa lubenicom

Sa ovom dijetom možete da očekujete gubitak oko 3-4 kilograma za 10 dana. Ali bitno je napomenuti da je to uglavnom gubitak tečnosti. Ukoliko ste probali ovu dijetu možete podeliti svoja iskustva tako što ćete ostaviti komentar na dnu ove stranice.

Ovo nije dijeta koja je dozvoljena da se drži duži vremenski period pa samim tim nema povoljne dugoročne rezultate. Smanjivanjem broja unešenih kalorija stvaranjem drastičnog kalorijskog deficita izgladnjujemo organizam. Organizam dobija signale da je u opasnosti i da nema dovoljno energije pa samim tim usporava metabolizam i svu energiju skladišti u salo kako bi imao rezerve energije za kasnije.

Prednosti

– Lako je ublažiti glad, tako što ćete jesti više lubenice
– Rezultati vidljivi u kratkom roku (međutim posle se kile vrlo verovatno vraćaju)
– Detoksikacija (izbacivanje toksina)

Mane

– Nije dozvoljena dijabetičarima, osobama sa bubrežnim i urinarnim problemima
– Veoma rigorozna
– Može da dovede do malaksalosti i vrtoglavice
– Gubite na težini ne zbog sagorevanja sala, već zbog izbacivanja tečnosti
– Velika verovatnoća Jo-Jo efekta jer se nakon dijete vraćate na prvobitni režim ishrane

Nemojte se patiti sa ovakvim vrstama dijete odnosno gladovanja. Rešenje za vitku liniju ne leži u primenjivanju različitih oblika dijeta, već da iz korena promenite režim ishrane. Kliknite ovde da saznate ZDRAV način ishrane uz koji ćete SMRŠATI.

Da li ste probali ovu dijetu? Podelite iskustva u komentarima…

Ukoliko Vam se dopada ovaj tekst, molimo Vas da ga podelite sa prijateljima. Kliknite na jedan od dugmića dole i podelite na FaceBook, Twitter, Google+, Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top