Dijeta 10 Posto – da li je zdrava i efikasna?

Svaka dijeta ili plan ishrane koja dovodi do naglog gubitka kilograma nije potpuno zdrava niti je dugoročna solucija. Dijeta 10% polazi od toga da za 3 nedelje se smanji deset posto telesne težine. Više je koncept mršavljenja nego dijeta jer je primenjiva uz ostale: atkinsonova dijeta, mesna dijeta, dukanova.

Kao što već svi znamo, ukoliko se nakon 3 nedelje vratite na prethodni režim ishrane vratiće se i kilogrami. Jo-jo efekat se odnosi na termin gde nakon primene raznih dijeta i planova ishrane se vraćate na staro. Naziv jo-jo je nastao na univerzitetu Yayle, gde je Kelly D. Brownell primetio sličnost sa istoimenom igračkom.

Dijeta deset posto da li je moguce zdravo smrsati?

Medjutim, ukoliko se 10 posto dijeta podeli u 2 faze možda možete izbeći vraćanje kilograma. Prva faza se odnosi na period mršavljenja gde je neophodno primeniti dole naveden jelovnik, druga faza traje 20 dana odnosno 3 nedelje i predstavlja period održavanja postignute telesne težine  i privikavanje organizma na novu kilažu.

Preporuka je da se tokom primene dijete 10 posto poveća fizička aktivnost.

Naše telo je pametno, i preko raznih signala teži da održava težinu oko 10% više ili manje od trenutne. Znači ako imate 60 kilograma telo će doživeti „šok“ ukoliko se ugojimo 10% više ili isto toliko smršamo.  Prekomerno unošenje hrane može da pomuti kontrolni sistem i da granicu koju telo doživljava kao normalnu poveća.

Dr. George Blackburn savetuje da nakon bilo koje dijete telu treba nekoliko meseci da se privikne na novu težinu i da zbog nedostatka ove faze veoma često dolazi do vraćanja kilograma (jo-jo efekta). Takodje, tokom perioda održavanja težine pored gubitka kilograma usvojićete i zdrave navike koje će osigurati da vaše telo zauvek bude u granicama normalne težine:  navika redovne fizičke aktivnosti, manje porcije…

Ukoliko se odlučite za brz gubitak kilograma predstavljamo Vam plan ishrane za dijetu deset posto: (nemojte se iznenaditi ukoliko dodje do jojo efekta)

Tokom dijete možete konzumirati kafu i čaj, ali pod uslovom da nisu zasladjeni.

Dozvoljena je so i maslinovo ulje.

Dijeta 10 posto jelovnik za 3 nedelje

Prva nedelja – odnosi se na detoksikaciju i čišćenje organizma

Ponedeljakmožete konzumirati bilo koje povrće što uključuje i kuvano i sirovo, varivo, krompir salatu

Utorak – kuvano meso, samo je važno naglasiti da je zabranjeno jesti meso koje je pečeno na ulju

Sreda – Palenta i riža (možete dodati začine i maslinovo ulje)

Četvrtak – svi mlečni proizvodi su dozvoljeni

Petak – dan kada su svi oblici jaja dozvoljeni, bilo da su kuvana, pečena, poširana. Naravno možete po svom izboru dodati začine i maslinovo ulje.

Subota – u šestom danu možete jesti smao kuvano ili sveže voće. Treba izbegavati sve što je preradjeno i zašećereno kao što su sokovi (osim ako ste ih vi cedili), kompoti sa šećerom i slično.

Nedelja riba i meso, samo je bitno da meso nije pohovano.

Druga nedelja – u prvoj nedelji svaki dan je imao drugu vrstu namirnica. Ove nedelje je dozvoljeno mešanje više vrsta namirnica u istom danu.

PonedeljakDozvoljeno je kuvano meso i povrće, ali je bitno da meso ne bude pohovano.  Riba je dozvoljena umesto mesa.

Utorak – ponoviti prethodni dan

Sreda – Svi oblici riže pomešani sa povrćem (pustite maštoi na volju)

Četvrtak – Malo se razlikuje od četvrtka prve nedelje, jer pored mlečnih proizvoda dozvoljeno je konzumiranje salate, jaja i voća.

Petak – dozvoljena su jaja u svim oblicima

Subota – samo voće

Nedelja – Ponovo mesni dan sa dozvoljenim dodavanjem povrća i zabranjenim pohovanjem. Takodje prilozi koji nisu dozvoljeni su: riža, mahunarke, krompir.

Treća nedelja

Identično kao prva nedelja

20 dana nakon dijete

Druga faza dijete 10 posto se odnosi na održavanje postignute težine. Tokom 20 dana neophodno je da se pridržavate sledećih pravila:

  • 2 litra vode (i/ili limunade bez dodataka šećera)
  • 3 šolje zelenog čaja dnevno
  • Izbegavajte hranu kao što su peciva, burek, fast food, hleb
  • Pijte 200ml jogurta dnevno

 

Saveti koji pomažu pri mršavljenju

Redovno vežbanje pomaže

Da bi odredjena radnja postala navika neophodno je oko 30 dana ponavljanja, sa što manjim psihičkim preprekama pre početka izvodjenja radnje. Samo 30 minuta povećane fizičke aktivnosti kroz odredjeni vremenski period dovodi do poboljšanja kondicije i zdravlja.

Jedite iz plavog tanjira

U prirodi ne postoji ništa što je jestivo a da je plave boje. Odredjena istraživanja su pokazala da ljudi koji su jeli iz plavog tanjira su smanjili ukupan broj unešenih kalorija.

Gledaj sebe, ne super zvezde!

Najbolje je željenu i idealnu težinu gledati na osnovu kilograma koje ste pre imali nego pratiti koju novu pilulu su pronašle holivudske zvezde.

25 kalorija na 1 kg

Jedite 25 kalorija na svaki kilogram telesne težine. Progres proverite nakon mesec dana, pa predjite na 30 kalorija po kg. Tako ćete povećati šanse uspeha dijete 10 posto.

Jedite polako

Mozgu je potrebno i do 15 minuta da dobije signal da je potreba za hranom zadovoljena. Zato jedite polako bez ometanja, to može da dovede i do 40% manjeg unosa hrane od onih koji brzo jedu.

Merilo je zdravlje

Nemojte isključivo gledati na konfekcijski broj kao glavni pokazatelj uspešnosti dijete. Smanjenjem kilograma poboljšavate san, što je još jedan od faktora koji pomaže prilikom mršavljenja.

Nemojte se mučiti sa ovakvim dijetama, saznajte sve što je neopdhodno da bi ste konačno počeli sigurno da mršavite, bez pilula i tableta. Testiraj se i saznaj svoj idealan program ishrane.

Ukoliko Vam se svideo ovaj članak, veoma bi mi značilo ukoliko biste ga podelili sa nekim putem Google Plus-a klikom na dugmiće ispod :)

Vanesa Petrov
Stručnjak za ishranu i fitnes s višegodišnjim iskustvom i preko 200 klijenata. Kao sertifikovani nutricionista i fitnes trener, posvećena je pomaganju ljudima da postignu svoje ciljeve u pogledu zdravlja i kondicije.

2 thoughts on “Dijeta 10 Posto – da li je zdrava i efikasna?”

  1. Po meni to uopste nije dobra dijeta, ugljeni hidrati su primarni izvor energije naseg organizma! Ne postoji bolji nacin ishrane od povremenog posta (Intermittent Fasting), jer ima beliki broj benefita za zdravlje, i nema iskljucivanja ugljenih hidrata, stavise ni slatkisa uopste.

Komentari

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *