Javorov sirup hit u Kanadi

Javorov sirup

Ako ne možete da odolitke slatkišima a želite da se hranite zdravo i skinete kilograme, predlažemo vam da probate javorov sirup. Sladak je kao med, a sadrži mnogo više minerala. Prodaje se u prodavnicama zdrave hrane i u nekim supermarketima.
Najčešće se pravi od soka crvenog ili crnog javorovog drveta, ali se može praviti i od drugih vrsta javora.

Proces dobijanja sirupa je vrlo jednostavan, iz javorovog drveta se vadi bezbojan sirup koji nema jak ukus i sadrži malu količinu šećera , nakon toga se kuva dok voda ne ispari, a kao rezultat dobijamo javorov sirup sa karakterističnim mirisom, ukusom i sadržajem šećera od 60%.

Nutrijenti u sirupu – na 13.33 grama ~ 2 supene kašike
Magnezijum 33%
Cink 3.6%
Kalorija 34

Prava je retkost pronaći hranu koja je istovremeno slatka i veoma hranjiva, ova biljka je pravi eliksir zdravog života.

Odličan antioksidant

Jedna doza sirupa sadrži 22% neophodnog dnevnog unosa magnezijuma. Glavni oksidativni enzim superoksid koji sprečava slobodne radikale nastale u mitohondrijama zahteva magnezijum. U poslednjem istraživanju sprovedenom od strane American Chemical Society pronadjeno je čak 54 antioksidanta uključujući 5 potpuno novih koji do sada nisu pronadjeni u drugim proizvodima. Ovi antioksidanti pomažu u borbi protiv raka, dijabetesa, bakterijske infekcije i čak mogu da pomognu u nivelisanju nivoa šećera u krvi.

Prijatelj imunog sistema

Mnoge ćelije imunog sistema zavise od dnevnog unosa cinka i magnezijuma. Nedovoljan dnevni unos može da dovede do slabljena imunog sistema. Istraživanje sprovedeno na mladjim osobama je pokazalo da manji unos cinka dovodi do smanjenja broja belih krvnih ćelija i slabljena imunog sistema. Cink u vidu suplemenata (što uključuje i konzumaciju javorovog sirupa) dovodi do poboljšanja krvne slike i vraćanje imunog sistema u normalu.

Dijabetes

Neka istraživanja su pokazala da javorov sirup može da pomogne dijabetičarima i da se sirup može konzumirati kod dijabetičara. Medjutim svako telo drugačije reaguje i česti su slučajevi da konzumacija javorovog sirupa zahteva još veću dozu insulina. Ovu informaciju uzmite sa rezervom i konsultujte se sa doktorom ili nutricionistom.

Još jedna prednost sirupa je da ga svako može konzumirati, pojave alergije na ovaj proizvod su minorne, odnosno zanemarljive.

Pre nego što prošetate do prodavnice, moramo Vam reći da ovaj proizvod sadrži veliku količinu šećera i da su možda bolje alternative koje sadrže slične sastojke Zeleni čaj i Borovnice.

Brojke

Kanadska pokrajna Kvebek je najveći proizvodjač javorovog sirupa na svetu, oko 1/4 svetskog sirupa od javora se proizvede na ovom području.

 

javorklasa
Kvalitet javorovog sirupa

Kanada godišnje izveze oko 141$ miliona dolara ovog sirupa.
Sirup se rangira u Americi i Kanadi na osnovu kriterijuma gustoće i prozirnosti.

Ukoliko Vam se dopada ovaj tekst, molimo Vas da ga podelite sa prijateljima. Kliknite na jedan od dugmića dole i podelite na FaceBook, Twitter, Google+, Email

Kliknite ovde da saznate idealan, zdrav i dugoročan način ishrane za gubitak kilograma. 

Vanesa Petrov
Stručnjak za ishranu i fitnes s višegodišnjim iskustvom i preko 200 klijenata. Kao sertifikovani nutricionista i fitnes trener, posvećena je pomaganju ljudima da postignu svoje ciljeve u pogledu zdravlja i kondicije.

1 thoughts on “Javorov sirup hit u Kanadi”

  1. VeselaKuvarica

    Probala sam ovaj sirup kada sam bila u inostranstvu. Zao mi je sto kod nas nije vise zastupljen, ali se nadam da hoce. Fenomenalan je, to je bar moje iskustvo.

Komentari

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *