UN dijeta iskustva i recepti po danima sa jelovnikom

Najtrаženije dijeta na ovim prostorima svakako je UN dijeta.

Pored takodje popularnih dijeta kao što je mesečeva, mesna i kupus dijeta, ova možda ima najpozitivnija iskustva. Razlog velike popularnosti UN dijete treba potražiti u njenoj izuzetnoj jednostavnosti i razumljivosti.

Tvorci ove dijete garantuju brz, zdrav i siguran gubitak kilograma. Isto tako ova dijeta obećava potpunu promenu metabolizma za 90 dana. Da li je to zaista tako? Pročitajte u nastavku teksta…

un dijeta

Šta je UN Dijeta i kakvi rezultati se mogu postići?

Predstavlja režim ishrane koji se primenjuje na duge staze i koji za cilj ima trajno uklanjanje kilograma i promenu loših navika u ishrani. Dakle nije jedna od brzih solucija mršavljenja. Iako je mnogo puta prepisivana, izdato mnogo knjiga , mnogo puta spominjana na forumima ne postoje prave mere, već su se iskristalisala neka generalna pravila. Neka od obećanja ove dijete su mogućnost skidanja čak do 30 kilograma i promene u metabolizmu bez gladovanja.

Osnovni princip je da se svakoga dana različita vrsta namirnica konzumira. Pa tako je ovaj plan ishrane podeljen na 4 dana koja se konstantno ponavljaju:
– prvi dan je proteinski
– drugi dan je skrobni
– treći dan je ugljenohidratni
– i četvrti dan je voćni

I tako ponovo ispočetka. Radi lakše evidencije tabela može da bude od velike koristi.

Veoma VAŽNA NAPOMENA je da se dani ne smeju preskakati ili mešati po sopstvenoj volji, već je neophodno striktno se pridržavati propisanih pravila i redosleda. Takodje doručak je uvek identičan i sastoji se od dve voćke.

TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno, sigurno i zdravo da izgubite kilograme

Trajanje UN dijete

Dobro se pripremite na ovaj režim ishrane s obzirom da je preporučeno trajanje ove dijete 91 dan (odnosno 3 meseca). Ponekada ćete osetiti momente gladovanja, kao na primer na početku dijete prilikom doručka dok se organizam ne adaptira na promenu ishrane. Ponavljanje ove dijete odnosno započinjanje novog ciklusa od 91 dan je moguće tek nakon 3 meseca.

Doručak za UN dijetu

Kao što je navedeno doručak je isti tokom trajanja dijete i ovo pravilo na sme se prekršiti. Za doručak smete pojesti 2 ISTE voćke.

Dozvoljeno voće je:
– 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške, ili 1 banana sa šoljom šumskog voća

dorucak-un-dijeta

UN dijeta jelovnik po danima

Recepti za Proteinski dan (prvi)

Kao što sam naziv kaže, akcenat je na namirnicama koje imaju visok sadržaj proteina u sebi kao što su meso, jaja, riba. Takodje je dozvoljena konzumacija povrća sa niskom energetskom vrednošu, kao što je na primer krastavac. Kao što je poznato, proteini su zaslužni za osećaj sitosti. Proteini obezbedjuju da ne dodje do gubitka mišićne mase.

Ručak

– Tanjir supe
– 250 grama mesa ili umesto toga tri jajeta, ili soja
– salata po izboru i preporučeno je dodati 1-2 kašike maslinovog ulja
– 1 parče hleda (po mogućnosti da bude integralni)

Večera

Isto kao i ručak samo izbaciti hleb i supu

Skrobni dan (drugi)

Na početku drugog dana ciklusa zalihe skroba u jetri i mišićima su potrošene. Ovo je prelazni dan.

Ručak

– Po svom receptu koristite kombinaciju sledećih namirnica: krompir, pirinač, sočivo, testo, pasulj
– jedna kriška hleba je dozvoljena
– salata po izboru

Večera

Obrok bez hleba. Pola porcije obroka kao što je bio za ručak.

Ugljenohidratni dan (treći)

Tokom ugljenohidratnog dana možete konzumirati sve od testenina, kaloča, začina, čokolada za kuvanje, torta….Ovaj dan je izduvni ventil za one koji ne mogu da izdrže ovakav režim ishrane

Ručak

Pica ili kuvane testenine začinjene po ukusu uz dodatak paradajza sa niskim udelom šećera

Večera

2 parčeta torte ili sladoled ili 4 manja kolačića. Preporučuje se jedno parče crne čokolade za kuvanje sa što većim udelom kakaoa.

Voćni dan (četvrti)

Tokom ručka i večere možete konzumirati voća koliko želite. Neke od ideja su voćne salate, voćni kolači, sirovo voće i sl.

Vodeni dan

Primenjuje se na svakih 29 dana, odnosno nakon što 7 puta ponovite gore navedene dane (7×4). Princip je jednostavan konzumira se samo voda ili prirodni sokovi bez dodatnog šećera. Ovaj dan ima diuretsku funkciju. Veoma malo kalorija (energije) se unosi, ali je dozvoljen kofeina koji ima stimulativni efekat.

Napomena i dodatne informacije

1) Obroci se ne smeju preskakati, kao ni dani

2) Trudite se da pijete 2 litre vode svaki dan

3) Primenite vodeni dan nakon 29 dana (odnosno nakon što 7 puta primenite proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni dan)

4) Dozvoljena je konzumacija čaja i kafe, ali samo uz zasladjivače. Dakle šećer je zabranjeno stavljati u napitke

5) Potpuno prirodni sokovi su dozvoljeni, i oni se vode kao zamena za obrok

6) Naravno,alkohol i gazirana pića su strogo zabranjena

7) Za bolji efekat težite da konzumirate namirnice koje imaju manje kalorija

8) Trudite se da ne jedete posle 20 časova osim nekih biljnih čajeva, kao i da prilikom primene proteinskog dana ne mešate više izvora proteina.

9) Razmak izmedju obroka je preporučeno da bude 3-4 sata.

Šta posle? Da li se kilogrami vraćaju?

Medjutim poznato je da posle primene raznih dijeta dolazi do takozvanog jo-jo efekta, odnosno ponovnog vraćanja kilograma nakon što se prepustimo starom režimu ishrane. Da li je to tako i sa UN dijetom?

vracanje-kilograma-un-dijeta

Pogledajmo prvo koje su to pozitivne a koje negativne posledice ove dijete:

Pozitivne korisne strane

– dijeta podstiče konzumaciju 2 litre vode svakod dana
– režim ishrane je tako prilagođen da nema preskakanja obroka i samim tim ni gladovanja
– za razliku od drugih dijeta ova je izuzetno jednostavna za primenu
– efikasna je za skidanje kilograma i omogućuje lak prelazak na prvobitni režim ishrane koji ste koristili pre započinjanja UN dijete

Negativne štetne strane

– dugo trajanja dijete i teško pridržavanje dana proteina, voća, skroba i ugljenih hidrata, te mnogi ne uspeju da izdrže 91 dan.
– ne dolazi do promene metabolizma te postoji izuzetno velika verovatnoća da će se izgubljeni kilogrami vratiti brzo i lako, odnosno da će nastati jo-jo efekat.
– rizik od anemije
– ne troši se masno tkivo
– ne stvara dobre navike u ishrani, a isto tako i ne menja loše navike
– dozvoljena je konzumacija veštačkih zaslađivača
– povećan rizik nastanka avitaminoze i gubitak kalcijuma
– povećan rizik za deficit esencijalnih masnih kiselina
– povećana opterećenost na određene probavne organa, insulin i štitnjače

TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno, sigurno i zdravo da izgubite kilograme

Ova dijeta kao i mnoge druge deluju samo u kratkom roku, i zbog nedostatka akcenta na fizičku aktivnost, ravnotežu unosa i potrošnje energije i  i zbog preporuke unošenja kolača i torte ne može da opstane na dugi rok.

Takodje veoma opasne negativne posledice ove dijete su gotovo siguran gubitak gvoždja, opterećenje rada žuči i creva i poremećaj metabolizma masnih kiselina (što je od izuzetne važnosti za regulisanje stanja upale, zdravlje kože i srca).

Uspešnost primene ovog režima ishrane karakteriše izuzetna samodisciplina i kontrola. Tako da možemo navesti to kao jednu od važnih pozitivnih strana UN dijete. Ukoliko izdržite 91 dan uspećete da uvedete disciplinu u ishrani, što uključuje konzumaciju svih vrsta namirnica kao i redovnost obroka.

Na kraju je bitno razgraničiti dijetu od zdrave ishrane. Ma koja god da je dijeta u pitanju, ona predstavlja kratkotrajno rešenja za gubitak kilograma, dok zdrava ishrana predstavlja potpunu promenu navika u ishrani i obezbedjuje trajno vitku liniju i zdravo telo.

Nemojte se patiti sa ovakvim vrstama kratkotrajnih dijeta, promenite životni stil iz korena i obezbedite vitku liniju, TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno da izgubite kilograme <<

 

 

Podelite svoja iskustva UN dijetom dole u komentarima :)

33 thoughts on “UN dijeta iskustva i recepti po danima sa jelovnikom”

 1. Kada sam bila 6. razred, imala sam 96 kg. Držala sam razne dijete i sve više se gojila. Preporučili su mi ovu dijetu, razgovarala sa lekarom i krenula. Za 3 meseca smršala sam nekih 15 kg, s tim što nisam jela kruške i banane za doručak niti za voćni dan, nisam jela soju, ne 2 parčeta torte već jedno. Tako mi je pisalo na papiru koji sam dobila. Nakon toga mi se dosta smanjio apetit i nisam mogla da jedem, tako da sam došla na 58 kg. Kilogrami su se vratili nakon godinu, dve, ali zbog toga što nisam jela posle te dijete i što sam počela da jedem, a naravno sklona sam gojenju. Jedino što mi se ne sviđa kod ove dijete je što je voće za doručak. Doručak treba da bude najobilniji, mogu da se mešaju namirnice, jer je ujutru metabolizam najbrži. Ispisala sam roman. :) Zato sada nakon toliko godina živim zdravim životo

 2. Nisam završila. :) Zato sada nakon toliko godina, iako sam se gojila, živim zdravim životom – trudim se. Ne jedem ništa od belog brašna, beli šećer sam izbacila totalno, jedem više piletine, ribe, povrća i voća (ne preterivati ni sa njim, jer ima mnogo šećera), umesto hleba uzmite Tonus, odličan je. Rezultati su neverovatni. Eto toliko. :)

 3. preskocila sam dva dorucka na pocetku dijete imala sam mucine i nisam mogla jesti tek sam rucala oko 12 da li ce to sta pokvariti dijetu

 4. Nije istina da ne menja metabolizam, naprotiv! Ako je primenjujete kako treba, dolazi i do promene u metabolizmu. Takodje kilogrami se ne vracaju tako lako naravno ako posle dijete pazite kako jedete i ne krenete odmah da trpate u sebe sve i svasta. A sto se fizičkih aktivnosti tice pa naravno da su uz nju rezultati bolji, ne mozete lezati po ceo dan i ocekivati cudo! Ja sam dijetu drzala i mrsavila sam oko 5 kg mesecno i vratilo mi se nakon godinu dana jer sam pocela da brljavim sa hranom…

 5. Prvo ovo nije nikakva dijeta Ujedinjenih nacija, niti UNICEFA! UN Dijeta znači NE dijeta! Ovo predstavlja način ishrane pravilnim kombinovanjem namirnica. Poznato je da se hranjivi sastojci najbolje iskorite ako se u istom obroku ne uzimaju proteini i ugljeni hidrati. Takođe se na taj način hrana lakše i brže vari. Podela ihrane po danima je urađena kako bi se oni koji primenjuju ovaj način ishrane lakše “organizovali”. Inače uopšte nije bitno da li iza proteinskog dana sledi skrobni ili voćni. Čak nije ni problem da u istom danu recimo za ručak pojedete pasulj a za večeru šnicu sa salatom. Bitno je da između obroka bude dovoljno pauze i da se proteini ne mešaju sa UH. Ne znam ko to tvrdi da se ovim načinom ishrane kvari krvna slika kada se u ovoj ishrani preporučuje gomila voća, povrća, salate, mahunarki…?

  1. Un na Italijanskom znaci jedan,odatle je potekao naziv jer se jedan dan bazira na jednoj grupi namirnica.

 6. Kile se vraćaju zato što se ljudi vraćaju starim lošim navikama. Setite kako su se nakada hranile naše bake i deke…meso se jelo 2 puta nedeljno, jednom obavezno pasulj, jedan dan obavezno testenina, kolači nedeljom i četvrtkom, puno, puno voća…industrijiski obrađenu hranu retko. A što se tiče doručka svako treba da jede ono što mu u jutranjim časovima godi a da to ima nutritivnu vrednost a ne samo prazne kalorije. Nekome godi voće, nekome proteinski doručak, nekome žitarice…Bitno je doručak ne preskočiti. Metabolizam se pokreće doručkom a ujutru se najlakše usvajaju hranjivi sastojci

 7. Moja iskustva sa UN dijetom su pozitivna,

  u jako kratkom vremenu sam skinula dosta kilograma ali na žalost nakon dijete sam počela puno jesti i kilogrami su se u kratkom vremenu vratili-znači sama sam kriva. Od danas ponovo krećem na tu dijetu ali sad ću paziti na prehranu kada prekinem sa dijetom

 8. Un dijeta je zaista djelotvorna. Drzala sam je bez da sam se maksimalno pridrzavala vocni dan skoro nikad a vode I narocito. Za 2 mjeseca skinula sam 8 km I 6 cm u struku. Nakon dvije godine vratile se kile ali sam jela kao poremcena sada sam opet na dijeti 20ti dan I planiram 10kg da izgubim. Ja boga mi gladujem uz nju cesto osim 1.dana ali uporna sam I planiram da se zdravije posle hranim. Ne odustajte nakon mjesec I nesto jer niste nista smrsali ali zato kile posle same spadaju uzitak je vidjeti kako nista ne kipi I biti zgodan ;) sport obavezan koliko tolko al makar 2 ili 3 puta nedeljno.

 9. Smrsavila sam s ovom dijetom prije 2 godine 18 kg. Cijelo vrijeme vjezbam i kile se nisu vratile. Pomogla mi je da promijenim svoj nacin prehrane, tako da ni dan danas ne mijesam namirnice. Kada jedem krumpir, ne jedem meso i obrnuto. Izbacila sam sve lose namirnice iz svog menija, i pokusavam sto zdravije jesti i vjezbati barem 3x tjedno.

  Nije smisao dijete da se smrsavi, i kasnije opet prezderava.. Vec da se promijeni sklop u glavi i odmos prema hrani. Sto prije se to shvati, lakse ce se postic idealna kilaza.

 10. ja sam prosle godine drzala ovu dijetu i za skoro mesec ipo dana sam smrsala 10kg. i to se nisam 100%pridrzavala ,znala sam nekada i da zabrljam. Od 1Oktobra pocinjem opet.

 11. Mesec dana na un dijeti,sminula sam 8,5 kg, u pocetku sam zelela da prekinem jer za mene je dorucak najbitniji I ogroman obrok,ali da ovim rezultatima I te kako nastavljam,pozdrav

 12. Pocela juce nadam se da cu uspjeti jedino me brine sto ne mogu da pijem kafu bez secera

 13. Cao svima,mene zanima dal’ je normalno sto sam za mesec dana smrsala samo tri kilograla?Takodje me interesuje posto sam par puta prekrsila dijetu dal’ da nastavim dalje ili da krenem izpocetka?Ako je neko imao slican slucaj molila bih za neki savet… :D

 14. meni je tezak vocni dan, mnogo gladujem kad je on, i danas sam naprimjer jela kokice na vocni dan :( bila am gladna. Oce li mi to koliko skoditi??

  1. evo mene treći put na ovoj dijeti…kažem treći,jer sva tri puta se lijepo dovedem u red,onda nastavim po starom i sve vratim nazad.nadam se da je ovo treća SREĆA….

 15. Pre 2 godine sam sa ovom djetom u mesec i po dana skinula 17kg,do danas mi se ni kilogram nije vratio. Preporucujem ovu djetu svim zenama koje imaju hormonski poremecaj,jer ga i sama imam!

  1. bravo, svaka ti cast. Ja nemam ni slicniji problem, imam 6 kg viska…. tesko mi je to maci,cini mi se da u dan variram do 2 kg…. Ne znam se pomoci. Drzala sam ovu dijetu 10 dana, i skinula kg 2… ali teska mi je, gladna sam puno

 16. POZDRAV SVIMA!
  OVAKO KADA VAS SVE VIDIM SA RAZLICITIM KOMENTARIMA I ISKUSTVIMA, POZELIM DA SA VAMA PODELIM I SVOJE.
  OVU DIJETU MI JE PREDLOZIO PORODICNI PRIJATELJ, KOJI MI JE REKAO DA SKINE SA OVIM NACINOM ISHRANE PO 20TAK KG.
  KADA SAM JE PRVI PUT DRZALA ZA DVE NEDELJE SAM SMRSALA 8KG. BILA JE TO ZNATNA I LEPA PROMENA.
  NARAVNO, TADA SAM BILA 2.GODINA SREDNJE SKOLE, MOJ MLAD I BRZ ORGANIZAM JE SARADJIVAO SA MNOM I KILOGRAMI SU BRZO ISLI DOLE.
  CINJENICA JE DA SE SA OVIM NACINOM ISHRANE GUBI DOSTA NA TEZINI. KOMANTARI TIPA : “VRATILA SAM KILOGRAME POSLE DIJETE” , ME UOPSTE NE CUDE.
  LJUDI, MOZETE DA IDETE NA LIPOSUKCIJU, DA VAM ISEKU, ISISAJU, ISEKU ILI STA GOD SVE MOZE NA LIPOSUKCIJI, SALO I VISAK KILOGRAMA, AKO CETE POSLE TOGA PONOVO JESTI KAO “STOKE” KILOGRAMI SE VRACAJU.
  SVI MI ZNAMO STA TREBA I STA NE TREBA JESTI, ALI PROSTO SVAKI COVEK, KOJI VODI RACUNA O SEBI, VODICE RACUNA O ISHRANI UOPSTE, SVAKAKO I FICKA AKTIVNOST JE JEDAN OD BITNIH FAKTORA.
  OVAJ NACIN ISHRANE VAM MOZE BITI DOBAR POCETAK ILITI DOBRO POSTAVLJENI “TEMELJI” ZA DALJE BAVLJENJE SOBOM I SVOJOM KILAZOM.
  SVIMA VAM ZELIM DA ISTRAJETE U SVOJIM CILJEVIMA I DODJETE DO ZELJENE KILAZE. :))
  I MENI CE BITI POTREBNA! :)
  POZDRAV

 17. Evo i mene nakon 6 godina 😉poslije prve trudnoce smrsavila sam 20kg sa un dijetom nakon toga sam ostala u drugom stanju i zelim opet da je ponovim pozelite mi srecu😊

 18. Za 45 dana. 7,5kg manje. Bas se pridrzavam, ali kao da sam stala sa mrsavljenjem posle 35 dana??? Zasto je to tako?

 19. Danas mi je 15-i dan dijete i smršala sam 3 kg. Ne pridržavam se 100% i zadovoljna sam jer mi ne pada teško. Nadam se da ću izdržati bar još 20 dana jer imam još 5kg viška :)

 20. Drzala sam ovu dijetu pre nekih 14 god,smrsala sam zaista dosta sa njom i promenila metabolizam. Kilogrami mi se nisu vratili par godina,sve dok nisam ostala trudna.Kada sam se porodila,posle toga sam se dosta ugojila.Sada je drzim ponovo i preporucujem je svima.

 21. Pre 3 god.smrasla sam skoro 30 kg za 3 meseca,pocela sam sa 96 kg,zavrsila sa 67kg. Od danas sam opet :) nadam se istim rezultatima

 22. Neznam da li mogu malu kolicinu mleka da stavim u nes kafu, cisto da mi nebude bljutava kafa.

  1. Zdravo,
   Ima li nekog ovdje 😁
   Danas zapocinjem UN dijetu ..
   Bila sam na ovoj dijeti pre 3 god. I u 2.5 mjeseca skinula 16 kg.
   Evo danas opet zapocinjem (iako sam od dijete do danas dobila tek 5 kg nazad, jos uvjek imam nekog viska kojeg se hocu rjesiti 😂😂

  2. Ja to radim, ali tek sam pocela sa dijetom, nadam se da ce biti rezultata. Gladna sam cesto, a primecujem da mi je splasnuo stomak, tek mi je 5ti dan dijete danas.

 23. Moj princip je da ne stajem na vagu, čini mi se što se češće merim više dolazim do razočarenja… Prvi put pre desetak godina bila sam na un dijeti , s tim što sam je dobila od prijateljice i nije bilo vodenog dana nakon 7 ponavljanja ovog režima, mogu reći da sam za 2 ipo meseca skinula 25 kg. Prekinula sa dijetom i nisam nastavila doručak voćni i ok bilo do pre 2 godine , al nakon porodjaja mnogo sam se opustila i ugojila..nikad volje krenuti iznova 😁
  E sad, konačno s voljom rešila krenuti iznova sa ovom dijetom, s tim što ću uvesti i taj vodeni dan, ne vežbam ali trčem za sinčićem i šetam, pa ću videti rezultate…
  Kad završim 91 dan javljam rezultate, danas sam 7.dan 😜 na početku tek…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top