Može li Jabukovo Sirće Pomoći za Mršavljenje?

Jabukovo sirće je vekovima popularan izbor za dobro zdravlje. Ne samo da može pružiti prednosti kao što je regulisanje nivoa šećera u krvi, već može pomoći i u suzbijanju apetita, što ga čini korisnim alatom za one koji žele da izgube višak kilograma.

Međutim, kao i sa svakim suplementom, važno je voditi računa o preporučenoj dozi, jer uzimanje previše može dovesti do neprijatnih neželjenih efekata.

Ako ste zainteresovani da saznate više o tome kako jabukovo sirće može pomoći u gubitku težine, kao i savete za uključivanje u svoju svakodnevnu rutinu, nastavite da čitate. Ovaj članak će se udubiti u istraživanje i pružiti vam sve informacije koje su vam potrebne da donesete informisanu odluku o tome da li je jabukovo sirće pravo za vas.

Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće prolazi kroz proces fermentacije u dva koraka kako bi proizveo svoj prepoznatljiv ukus i zdravstvene prednosti. U prvom koraku, jabuke se ili seku ili drobe i kombinuju sa kvascem da se šećer pretvori u alkohol. U drugom koraku, u smešu se dodaju bakterije koje fermentišu alkohol u sirćetnu kiselinu.

Dok tradicionalna proizvodnja jabukovog sirćeta traje oko mesec dana, neki proizvođači ubrzavaju proces na samo jedan dan. Sirćetna kiselina je ključni aktivni sastojak jabukovog sirćeta. Takođe se naziva etanska kiselina, organsko jedinjenje koje ima kiselkast ukus i snažan miris. Izraz “sirćet” potiče od latinske reči “acetum”, što znači sirće.

Sirćetna kiselina je kratkolančana masna kiselina koja se u telu rastvara u acetat i vodonik. Otprilike 5-6% jabukovog sirćeta se sastoji od sirćetne kiseline, sa drugim kiselinama u tragovima kao što je jabučna kiselina, a ostatak je voda. Kašika (15 mililitara) jabukovog sirćeta sadrži samo 3 kalorije i praktično nula ugljenih hidrata.

Jabukovo sirće povećava sitost i smanjuje unos kalorija

Konzumiranje jabukovog sirćeta može pomoći u smanjenju unosa kalorija i promovisanju sitosti, prema pouzdanom izvoru. To je zbog njegovih svojstava suzbijanja apetita i sposobnosti da uspori brzinu hrane koja izlazi iz stomaka.

Međutim, za osobe sa gastroparezom, stanjem u kome se stomak polako prazni, uzimanje jabukovog sirćeta uz obroke možda neće biti od koristi. Gastropareza je česta komplikacija dijabetesa tipa 1, zbog čega je vreme insulina sa unosom hrane izazovno zbog nepredvidivih nivoa šećera u krvi nakon obroka.

S obzirom da se pokazalo da jabukovo sirće produžava vreme zadržavanja hrane u stomaku, njegova konzumacija bi mogla da pogorša simptome gastropareze. Stoga je ključno razmotriti individualna zdravstvena stanja pre nego što uključite jabukovo sirće u svoju ishranu.

Može vam pomoći da izgubite težinu i telesnu masnoću

Studija iz 2009. pokazala je da je konzumiranje jabukovog sirćeta imalo impresivne efekte na težinu i telesnu masnoću, prema pouzdanom izvoru. U ovoj studiji, 144 gojaznih odraslih Japanaca konzumiralo je ili 1 kašiku ili 2 kašike sirćeta ili placebo piće dnevno tokom 12 nedelja.

Oni koji su konzumirali 1 kašiku jabukovog sirćeta dnevno imali su prosečan gubitak težine od 2,6 funti, smanjenje procenta telesne masti za 18% i smanjenje triglicerida za 26%. U međuvremenu, oni koji su konzumirali 2 kašike jabukovog sirćeta dnevno imali su gubitak težine od 4,2 funte, smanjenje procenta telesne masti od 0,9% i smanjenje triglicerida za 26%.

Kliničko ispitivanje iz 2018. koje je uključivalo 39 učesnika na dijetama sa ograničenim unosom kalorija takođe je pokazalo da su oni koji su konzumirali 2 kašike jabukovog sirćeta dnevno tokom 12 nedelja izgubili znatno više težine i telesne masti od onih koji ga nisu konzumirali.

Sve u svemu, ove studije sugerišu da konzumiranje 1 ili 2 kašike jabukovog sirćeta dnevno može pomoći u gubitku težine, smanjenju procenta telesne masti, smanjenju masti na stomaku i smanjenju triglicerida u krvi. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se u potpunosti razumeli njeni efekti na zdravlje ljudi.

Ostale prednosti

Jabukovo sirće ima brojne zdravstvene prednosti, osim što podstiče gubitak težine i masti. Studije pokazuju da kada se konzumira sa obrocima bogatim ugljenim hidratima, jabukovo sirće može značajno da snizi šećer u krvi i nivo insulina nakon jela, čime se poboljšava osetljivost na insulin.

Takođe je utvrđeno da smanjuje nivo glukoze u krvi natašte i glikovanog hemoglobina. Pored toga, pokazalo se da jabukovo sirće poboljšava simptome sindroma policističnih jajnika (PCOS) kod žena poboljšavajući osetljivost na insulin.

Istraživanja su otkrila da jabukovo sirće može smanjiti ukupni holesterol i trigliceride, a može čak i smanjiti krvni pritisak inhibiranjem enzima odgovornog za sužavanje krvnih sudova. Konačno, studije pokazuju da je jabukovo sirće moćan borac protiv štetnih bakterija i virusa, uključujući E. coli, S. aureus, otpornu Escherichia coli (rE. coli) i Staphilococcus aureus otporan na meticilin (MRSA).

Kako uvrstiti jabukovo sirće u ishranu?

Jabukovo sirće se može uključiti u vašu ishranu na različite načine. Jedan jednostavan metod je da ga koristite kao preliv za salate, posebno one sa lisnatim zelenilom, krastavcima i paradajzom. Sa njim možete i kiseliti povrće ili ga umešati u vodu za piće.

Preporučena količina za gubitak težine je 1-2 kašike (15-30 mL) dnevno, ali je najbolje da se to rasporedi u 2-3 doze tokom dana, uzimaju se pre obroka. Važno je da ga razblažite vodom da ne biste zapalili usta i jednjak.

Ne preporučuje se uzimanje veće doze od preporučene zbog potencijalnih negativnih efekata kao što su interakcije lekova ili erozija zubne gleđi. Preporučljivo je početi sa 1 kašičicom (5 mL) da biste procenili svoju toleranciju.

Takođe je neophodno izbegavati uzimanje više od 1 kašike (15 mL) odjednom da biste sprečili mučninu. Iako tablete jabukovog sirćeta mogu izgledati kao zgodna opcija, one mogu biti rizične, jer je žena 2005. godine zadobila opekotine grla od unesene tablete.

Zaključak

Čini se da je uključivanje jabukovog sirćeta u vašu ishranu u umerenim količinama efikasan način za podršku gubitku težine i dobijanje različitih zdravstvenih prednosti.

Moguće je da i druge vrste sirćeta mogu da ponude uporedive prednosti, ali one sa nižim nivoima sirćetne kiseline mogu imati manje moćne efekte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top