Aronija: Lekovitost i Nutritivne Vrednosti

Žbun poznat kao “aronija” proizvodi bobice sa efektom sušenja usta, pa otuda i naziv aronija. Bobice aronije mogu se konzumirati sveže ili dodati kao sastojak u nekoliko jela kao što su pite, sokovi i čaj.

Veruje se da ove bobice imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući svojstva protiv raka. Visok sadržaj polifenola u aroniji je odgovoran za većinu predloženih zdravstvenih koristi. U stvari, prema pregledu iz 2015. godine u Food Technologi & Biotechnologi, prethodna istraživanja su pokazala da aronija ima najveći sadržaj polifenola u poređenju sa 143 druge biljke.

Ovaj članak se fokusira na istraživanje potencijalnih zdravstvenih koristi od bobica aronije i prateće dokaze za svaku korist. Takođe ćemo detaljnije pogledati hranljive komponente aronije i dati neke predloge kako da ih uključite u svoju ishranu.

Zdravstvene prednosti aronije

Antikancerogeni efekti

U studiji iz 2004. godine, ekstrakti grožđa, aronije i borovnice ispitani su na njihovu sposobnost da spreče rast ćelija raka debelog creva. Dok su svi ekstrakti inhibirali rast ćelija raka, aronija je pokazala najjače dejstvo. Druga studija iz 2009. godine otkrila je da ekstrakt aronije pomaže u smanjenju oštećenja ćelija povezanih sa rakom dojke, što ukazuje na njegove zaštitne kvalitete.

Antidijabetički efekti aronije

Istraživanja podržavaju antidijabetičke efekte aronije. U studiji iz 2015. na pacovima, otkriveno je da ekstrakt aronije jača imuni sistem i smanjuje upale povezane sa dijabetesom. Pored toga, studija iz 2012. je otkrila da se ekstrakt aronije bori protiv insulinske rezistencije na nekoliko nivoa, što ukazuje na njegov potencijal kao pomoć u prevenciji dijabetesa. Studija iz 2016. je dalje otkrila da aronija pozitivno utiče na nivo glukoze u krvi i gojaznost.

Aronija i zdravlje organa

U studiji iz 2016. sa pacovima koji su imali oštećenje jetre, istraživači su otkrili da voćni sok od aronije smanjuje težinu i simptome oštećenja jetre. Slična studija iz 2017. podržala je ovo otkriće, sugerišući da zaštitni efekti soka od aronije protiv oštećenja jetre mogu biti posledica njegove antioksidativne aktivnosti. U još jednoj studiji o glodarima iz 2017. godine, sok od aronije je smanjio težinu simptoma kod pacova sa oštećenom sluznicom želuca, potencijalno povećanjem proizvodnje sluzi i borbom protiv oksidativnog stresa.

Aronija i zdravlje arterija/krvnih sudova

Studija iz 2015. sugerisala je da aronija može da zaštiti od bolesti koronarnih arterija sprečavanjem razvoja plaka u arterijama. Takođe je utvrđeno da ekstrakti aronije i borovnice poboljšavaju opuštanje tkiva i protok krvi, a oba su od vitalnog značaja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Utvrđeno je da aronija ima najznačajnije efekte u lečenju vaskularnih bolesti. Studija iz 2013. podržala je ove nalaze, pokazujući da je aronija efikasna u smanjenju krvnog pritiska i da može pomoći u borbi protiv visokog krvnog pritiska u arterijama.

Nutritivne vrednosti

Primećeno je da ravnoteža hranljivih sastojaka aronije može da varira u zavisnosti od faktora kao što su gde i kada je ubrana. Uprkos ovoj varijabilnosti, kao i druge bobice, aronija se generalno smatra bogatim izvorom hranljivih materija. Prema istoj recenziji, aronija sadrži sledeće nutritivne vrednosti:

Vitamini:

Vitamin C: 137-270 miligrama po kilogramu (mg/kg)
Folat: 200 mikrograma po kilogramu (mg/kg)
Vitamin B-1: 180 mg/kg
Vitamin B-2: 200 mg/kg
Vitamin B-6: 280 mg/kg
Niacin: 3.000 mg/kg
Pantotenska kiselina: 2.790 mg/kg
Tokoferoli: 17,1 mg/kg
Vitamin K: 242 mg/kg

Minerali:

Natrijum: 26 mg/kg
Kalijum: 2.180 mg/kg
Kalcijum: 322 mg/kg
Magnezijum: 162 mg/kg
Gvožđe: 9,3 mg/kg
Cink: 1,47 mg/kg

Važno je napomenuti da se sva gore navedena merenja odnose na težinu svežeg bobica.

Kako uvrstiti aroniju u ishranu

Postoje brojni načini da se konzumiraju bobice aronije, koje uključuju sveže, sokove ili prerađene kao dodatak ishrani. Ove raznovrsne bobice su takođe omiljeni sastojak raznih kulinarskih preparata, kao što su mafini, pite, kolačići, vino, džem, čaj, sokovi. Bilo kao preliv ili fil, bobice aronije se mogu koristiti u mnogim pekarskim proizvodima i desertima, dodajući oštar i ukusan punč svakom receptu. Pored toga, suplementi aronije su široko dostupni u obliku ekstrakta, pružajući jednostavan i zgodan način da se iskoriste mnoge zdravstvene prednosti ovih super bobica.

Potencijalni neželjeni efekti i rizici

Poznato je da bobice aronije imaju kiselkast ukus koji nabira u ustima, koji bi nekim pojedincima mogao biti neprijatan, ali nije verovatno da će predstavljati bilo kakvu opasnost po zdravlje.

Iako ne postoje dobro utvrđeni dokazi o specifičnim opasnostima vezanim za konzumiranje aronije, nekoliko osoba može imati alergijsku reakciju na voće.

Ključne tačke

Aronija je visoko hranljiva hrana koja sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala, kao što su vitamin C, B i K, magnezijum, cink i gvožđe.

Tačan sadržaj hranljivih materija u aroniji može se razlikovati u zavisnosti od toga kako se uzgaja i obrađuje, stoga, svaki brend treba posebno istražiti.

Istraživanja sugerišu da aronija može imati značajne zdravstvene koristi u smislu prevencije određenih karcinoma i smanjenja povezane štete po telo.

Pored toga, čini se da aronija ima povoljan efekat na insulin i može poboljšati imunološku funkciju. Ovi efekti mogu biti posebno korisni za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.

Stručnjaci veruju da bobice aronije mogu pomoći u zaštiti jetre i smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa gastrointestinalnim poremećajima.

Konačno, utvrđeno je da aronija pomaže u smanjenju krvnog pritiska i podsticanju opuštanja krvnih sudova. Neki istraživači sugerišu da bi to moglo biti korisna opcija za lečenje vaskularnih bolesti.

Iako se čini da aronija nema nikakve dobro utvrđene zdravstvene rizike, može izazvati suva usta, što je tipičan neželjeni efekat konzumiranja koji nekim pojedincima može biti neprijatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top