Suvi Kašalj: Kako Ga Ublažiti?

Iskustvo neprestanog suvog kašlja može biti frustrirajuće. Takav kašalj može ometati vaše svakodnevne aktivnosti i uzrokovati nesanicu. Posebno je iritantno kada se nađete u tihoj prostoriji i naglo osetite upornu iritaciju u grlu koja vam signalizira neizbežni napad kašlja.

Iako ne postoji instant lek za ovaj kašalj, moguće je olakšati ga prvo određivanjem da li se radi o suvom ili mokrom kašlju i utvrđivanjem uzroka. Preduzimanjem adekvatnih mera za ublažavanje suvog kašlja možete pronaći željeno olakšanje.

Uočavanje suvog kašlja

Kašalj može biti ili produktivan (vlažan) ili neproduktivan (suv).1 Produktivni kašalj karakteriše sluz iz disajnih puteva, što uzrokuje da kašalj zvuči „mokar“ dok se sluz kreće u disajnim putevima.2 Nasuprot tome, suv kašalj (takođe poznat kao kašalj) imaju ujednačen ton jer nemaju zvuk sluzi i nastaju zbog upale i iritacije disajnih puteva.2

Uzroci suvog kašlja

Različiti faktori mogu izazvati suv kašalj. Infekcije gornjih disajnih puteva, kao što su infekcije nosa i grla, su najčešći uzroci kašlja. Ovaj kašalj obično izazivaju virusi, uključujući običnu prehladu, virusni laringitis i grip. Još jedan čest uzrok suvog kašlja je alergijski rinitis , takođe poznato kao polenska groznica. Ovo alergijsko stanje odražava simptome obične prehlade i obično je povezano sa suvim kašljem, kijanjem i curenje iz nosa. Udisanje iritantnih sredstava je još jedan mogući uzrok suvog kašlja. Čak i kratko izlaganje iritantima, poput određenih isparenja i isparenja, može izazvati upalu grla i disajnih puteva, što može dovesti do suvog kašlja.

Načini za ublažavanje suvog kašlja

Suvi kašalj može biti neprijatan i dosadan, ali postoji nekoliko načina da se ublaži suvoća i nelagodnost koja dolazi sa kašljem. Iako rešenje može biti privremeno, osećanje olakšanja dok se vaše telo bori protiv svega što izaziva kašalj i dalje može biti od koristi. Evo nekoliko predloga kako da upravljate suvim kašljem kako biste mogli da nastavite sa danom bez ometanja:

Kapi za kašalj i pastile

Kapi za kašalj, tvrdi bomboni i pastile mogu pomoći u smirivanju suvog kašlja i upale grla. Kapi za kašalj su praktično i prenosivo rešenje za kašalj, omogućavajući vam da brzo stavite jednu u usta kada doživite napad kašlja. Držite nekoliko kapi za kašalj u džepu kada prebolite suv kašalj da biste osetili trenutno olakšanje od osećaja suvog i golicanja u grlu. Dok su kapi za kašalj i tvrde bombone korisne, nikada ih ne dajte detetu mlađem od 3 godine, jer mogu da izazovu gušenje.

Koristite paru

Kada imate suv kašalj, važno je da grlo bude vlažno na svaki mogući način. Možete pomoći u smirivanju suvog grla povećanjem vlažnosti vazduha pomoću pare ili pare. Najlakši način da udahnete paru je da uključite toplu vodu pod tušem i tako ispunite kupatilo parom. Alternativno, možete udisati paru koja izlazi iz lonca sa ključalom vodom. Preduzmite dodatne mere predostrožnosti kada proključate vodu i izbegavajte da pokrivate glavu peškirom da biste zadržali paru, jer može postati prevruća i opeći vam disajne puteve.

Još jedan jednostavan način da ispunite svoj prostor parom je da uključite ovlaživač. Ovlaživači se mogu kupiti u većini apoteka i odličan su metod za dodavanje vlage u vazduh. Korišćenje ovlaživača može biti posebno korisno noću, omogućavajući vam da lakše dišete dok spavate i smanjuje rizik od buđenja od suvog kašlja.

Pijte vodu sa medom

Voda je još jedan efikasan način da grlo ostane vlažno, a med je uobičajeni lek za umirivanje grla. Topli napici kao što su topla voda i čaj pomešan sa medom mogu biti od pomoći u ublažavanju suvog kašlja.

Grgljanje slanom vodom

Grgljanje toplom slanom vodom je prastari lek za ublažavanje bolova u grlu i kašlja.6 Slana voda pomaže u smanjenju upale u grlu i može pomoći u razbijanju sluzi, pružajući privremeno olakšanje od kašlja. Za ispiranje grla sa slanom vodom, rastvorite 1/4 do 1/2 kašičice soli u čaši tople vode od 8 unci. Uzmite gutljaj slane vode, nagnite glavu unazad i ispirajte grlo 15-30 sekundi pre nego što je ispljunete. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno po potrebi da biste smirili suv kašalj i bol u grlu.

Odmor i hidratacija

Dovoljno se odmarati i ostati hidrirani su neophodni za oporavak od bilo koje bolesti, uključujući suv kašalj. Odmor omogućava vašem telu da se fokusira na borbu protiv infekcije ili iritacije koja izaziva kašalj, dok hidratacija pomaže da vaše grlo ostane vlažno i spreči dalju iritaciju. Obavezno pijte dosta tečnosti tokom dana, kao što su voda, čaj ili supa, i dovoljno se odmarajte kako biste pomogli svom telu da se oporavi što je brže moguće.

Posetite lekara ako simptomi potraju

Dok će većina suvog kašlja proći sam od sebe uz odgovarajuću samopomoć, neki mogu da potraju i zahtevaju medicinsku pomoć. Ako vaš suv kašalj traje duže od nedelju dana, praćen je povišenom temperaturom, ili ako imate otežano disanje, bol u grudima ili druge teške simptome, važno je da se odmah obratite lekaru. Vaš lekar može da vam pomogne da utvrdite osnovni uzrok vašeg kašlja i preporučite odgovarajuće opcije lečenja koje će vam pomoći da se osećate bolje.

Izbegavajte iritacije

Kao što je ranije pomenuto, čak i mala izloženost iritantima grla koji mogu izazvati upalu grla i disajnih puteva može dovesti do suvog kašlja. Izbegavanje nadražujućih materija poput dima cigareta, parfema ili iritantnih isparenja i isparenja može sprečiti da se vaše grlo osuši. Ako ste pušač, pokušajte da prestanete da pušite ili smanjite izloženost pasivnom pušenju da biste ublažili suv kašalj.

Uzimanje lekova protiv kašlja

Lekovi bez recepta mogu pomoći u smanjenju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva kao što je kašalj. 1Sirupi i kapsule za lekove protiv kašlja mogu vam pružiti olakšanje od suvog kašlja, tako da ne morate da brinete kada ćete sledeći put osetiti niz kašlja. Možete probati sirup protiv kašlja kao što je Robitussin Honei Cough + Chest Congestion DM za ublažavanje suvog kašlja sa umirujućim medom. Obavezno pročitajte etiketu i pažljivo pratite uputstva i konsultujte se sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa uzimanjem lekova protiv kašlja.

Koristite ove savete i trikove za ublažavanje suvog kašlja. Čak i ako je rešenje privremeno, možete učiniti sve što možete da ublažite sve iritantne simptome i podržite svoje telo u procesu oporavka. Pogledajte sve ostale Robitussin proizvode za ublažavanje kašlja da biste pronašli najbolji proizvod za ublažavanje suvog kašlja za vas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top